Webshopunkat szebbre és modernebbre cseréltük. Biztonsági okokból az első vásárlásodkor akkor is újra kell regisztrálnod magad, ha már korábban vásároltál tőlünk.

Elnézést ha kellemetlenséget okozunk ezzel és bízunk abban, hogy elégedett leszel az új oldalunkkal! 

Műanyag pohár, műanyag poharak

Az eldobható műanyag pohár, az egyszer használatos műanyag pohár már évtizedek óta a mindennapjaink részei. A műanyag poharak főként átlátszó (natúr) vagy fehér színben vásárolhatók, de színes alapanyagból is készülhetnek. Jellemző alapanyag a polipropilén. Az alapanyag miatt ezek a poharak jól bírják a forró italokat, de a hűtést vagy fagyasztást is kiválóan viselik. Ide tartozik a 0,8dl-es röviditalos pohár, az 1dl-es műanyag kávéspohár és kóstoltató pohár, az 1,5dl-es cappuccinos pohár, a 2dl-es vizes pohár, melyek automatás változatban is léteznek, az üdítős poharak, a 3dl-es sörös pohár és 4dl-es és 5dl-es (fél literes) műanyag sörös korsó. Ha olcsó műanyag poharat keresel, esetleg logózni is szeretnéd, akkor jó helyen jársz!

 

Többfajta anyagból, formában és űrméretben kerül forgalomba műanyag pohár világszerte. Bár napjainkban erre a pohárra nehéz környezetbarát pohárként gondolni, ugyanakkor fontos tény, hogy szelektív gyűjtéssel és újrafeldolgozással a jelenleg forgalomban lévő műanyag poharak igenis lehetnek a környezetbarát életmód részei. A műanyag poharakat nem nevezzük lebomló pohárnak, mivel a környezetben hosszú évekre van szükség azok lebomlásához. A magyar piacon a 80-as évektől főként a polisztirolból (PS) készült poharak voltak az egyeduralkodók. A forró italos pohárnak ugyan csak korlátozottan mondható, mivel az anyag csak mérsékelten tűri a hőt, és némileg rideg is, ugyanakkor olcsón előállítható volt. A piac annyira megszerette az akkori formákat, hogy a poharak jelenleg is a korábbi minták alapján, azok klasszikus arányaival készülnek. A más formájú (magasabb vagy tömzsibb) változatokat a vevők nehezen fogadják el. Napjainkban a polisztirol már kiszorulóban van, helyette a polipropilénből (PP) készülnek ezek a bordás műanyag poharak. Keresett poharak még a a PET-ből készült műanyag poharak. A PET, mint alapanyag főként a PET palack miatt lett ismert. Jó tulajdonságokkal bír és üveg tisztaságú, így főként az egyszer használatos koktélos poharak és shaker poharak készülnek belőle. Olyan vendéglátóhelyeken használatosak, ahol gazdaságtalan volna üvegpoharakat vagy repoharat használni és szükség van arra, hogy a termék exkluzív pohár benyomását keltse és abba minőségi termékek kerülhessenek. Az utóbbi évek úgy hozták, hogy a környezetbarátnak induló, de besorolását tekintve műanyaggá váló PLA poharak nem tudtak teret hódítani.