Lebomló pohár, komposztálható pohár

Az egyszer használatos, eldobható poharak olyan praktikus eszközök, amelyek széles körben elterjedtek a mindennapi életünkben. Ezek a poharak kifejezetten rövid távú felhasználásra készülnek, amelyek után kényelmesen eldobhatjuk őket. Az "eldobható poharak" kifejezés pontosan jelzi, hogy ezek a termékek nem tervezettek hosszú távú használatra, hanem könnyen cserélhetők és gyorsan eltávolíthatók.

Az eldobható poharak környezettudatos változatai a lebomló és komposztálható poharak, amelyekre egyre inkább ráfókuszál a társadalom. Ezek a poharak olyan anyagokból készülnek, amelyek természetes módon lebomlanak a környezetben, így csökkentve a hulladék mennyiségét és a negatív hatásokat.

A lebomló poharak anyagai biológiai úton lebomlanak, általában növényi alapú polimerekből készülnek, mint például a kukoricakeményítő. Ez azt jelenti, hogy a poharak összetevői természetes módon lebomlanak és beolvadnak a környezetbe, nem hagynak maguk után tartós szennyezést.

A komposztálható poharak szintén biológiailag lebomlanak, de ideális esetben a komposztáló üzemekben történik meg a lebomlásuk. Ezek a poharak képesek a komposztáló folyamat részeként visszafordíthatóvá válni, hozzájárulva a tápanyagdús talaj előállításához és csökkentve a hulladék mennyiségét.

Az "eldobható poharak" kifejezés tehát az egyszer használatos jellegre utal, de fontos megemlíteni, hogy a környezettudatos alternatívák, mint a lebomló és komposztálható poharak, lehetővé teszik a fenntarthatóbb választást. Ezek a poharak segítenek csökkenteni az egyszer használatos termékekkel járó környezeti terhelést, miközben továbbra is kényelmet és praktikusságot kínálnak a mindennapi tevékenységeinkben.


6termék 16

Az indepack.hu rengetegféle, egyszer, illetve többször is használható poharat forgalmaz annak érdekében, hogy minden vendéglátó megtalálja azt a terméket, ami a legjobban illik a koncepciójához. Ebben a kategóriában az ökoszemléletű, lebomló poharainkat találod.

Miből készülnek a komposztálható, lebomló poharak?

Ezek a termékek magas keményítőtartalmú gabonából készülnek, ezen belül leggyakrabban kukoricából. A PLA (politejsav) a gabonaszem belsejében található. Maga a technológia már 50 éves múltra tekint vissza, de tömeges felhasználása csak az utóbbi években kezdődött el. A PLA hőre lágyul, ezért csak hideg termékekhez megfelelő. Előnye viszont, hogy teljesen műanyagmentes és lebomló anyag.

Továbbfejlesztett változata a CPLA (kristályosított politejsav), amely már 80 fokig hőálló, ezért ebbe akár már meleg italok is tölthetők.

Hogyan komposztálhatóak ezek a termékek?

A komposztálható poharak ne kerüljenek a műanyag közé, hiszen nem műanyagok! Komposztálásuk azonban jelenleg csak ipari körülmények között lehetséges. A legjobb megoldás, ha egyenesen a kommunális hulladékba kerülnek, mert így az égetés során energia lesz belőlük. Sőt, nagyobb hőértékkel rendelkeznek, mint a sima kommunális hulladék, ezért több energiát adnak, valamint az égetés során semmiféle káros anyagot nem bocsátanak ki.

Mire tudod használni a lebomló műanyag poharakat?

Bármilyen hideg italhoz tudod használni. Azért csak hideghez, mert a PLA maximum 40 fokot bír ki, a CPLA pedig 80 fokot. Viszont a hideg, jeges italokhoz kiváló választás. A koktélospoharak víztiszták, vastag falúak, ezért minőségi érzetet keltenek a fogyasztókban.

Milyen termékekkel rendelkezünk?

  • A PLA poharat 200 ml-es űrtartalommal tudod megvásárolni. Bármilyen hideg ital szervírozására kiváló. A shakeres poharak megszólalásig hasonlítanak a műanyag shakeres pohárra, alkalmasak hideg italok, gyümölcslevek, turmixok, gyümölcssaláták, koktélok felszolgálására. Víztiszta, vastag falú prémium termék. Többféle tetőt tudsz hozzá vásárolni, választhatod a sík tetőt szívószálnyílással, vagy a gömb alakú tetőt lyukkal a közepén. 300 ml, 400 ml és 500 ml-es változatban kapható.
  • Rendelhetsz klasszikus, bordás falú, 150 ml-es PLA poharat átlátszó, vagy 200 ml-es CPLA poharat fehér színben 50 darabtól. A CPLA már alkalmas arra is, hogy meleg italokat szolgálj fel benne.

Logóztass öko poharakat is!

Ezeket a poharakat kérésedre egyedi, maximum két színes grafikával felár ellenében logózni is tudjuk, ehhez minimum 500 darabos megrendelésre van szükség. A nyomat 20-50 mm széles, de tudunk akár teljes palástos nyomtatást is, ha erre lenne szükséged. Minden esetben keress bennünket a részletekért e-mailben!

Kiváló minőségű lebomló pohár az indepack.hu kínálatában

Ha te is aktívan szeretnél tenni a környezetvédelemért, akkor válassz komposztálható, lebomló poharat esetleg papírpoharat! Egy csepp a tengerben, de sok kis csepp hozhat csak változásokat. Ha ezt a pohártípust választod, akkor tájékoztasd vendégeidet arról, hogy ne tegyék a műanyag közé! Válaszd ki a megfelelő poharakat, tetőket, tedd a kosaradba, és rendeld meg minél előbb!