Blog
indepack
2022.10.10 12:09

Műanyag doboz tetővel - variációk egy témára

Műanyag doboz tetővel - variációk egy témára

Az egyik legnépszerűbb csomagolóeszköz a műanyag doboz tetővel, hiszen felhasználási területe széles, nem ázik át és cseppmentes csomagolást biztosít.

Ezen belül azonban számtalan anyag, forma, szín és lehetőség közül választhatunk, határ csak a csillagos ég!

Blogbejegyzésünkben igyekszünk bemutatni azt, hogy hányféle műanyag doboz létezik, és melyiket mire érdemes használni.

 

A műanyagok anyagválasztéka

Bár egységesen műanyagnak nevezzük, ezen belül számtalan fajtája létezik ennek az anyagnak. A műanyagok szintetikus polimerek. Az első ilyen anyagot 1869-ben találták fel, de hosszú volt az út a mai modern csomagolóanyagokig. A huszadik század közepén terjedt el a műanyag egyre szélesebb körű használata. A műanyagok megkönnyítették a háziasszonyok életét, ugyanis rengeteg új konyhai eszköz jelenhetett meg.

 

Az étel-ital csomagolására először PVC-t (polivinil-klorid) használtak, majd kifejlesztették a PET (polietilén-tereftalát), később a PE (polietilén) alapanyagot. 1954-ben megjelent a PP (polipropilén) és a PS (polisztirol), ami napjainkban is a legkedveltebb műanyagfajta.

 

A PS-t -5 Celsius-foktól +70 Celsius-fokig használhatjuk, így felhasználási területe szűkebb, mint a PP-nek, ami -20 Celsius-foktól +110 Celsius-fokig terjed, ezért mikrohullámú sütőben is használható. A HPS/EPS csomagolás - ami habosított PS műanyag - szintén mikrózható.

 

Műanyag doboz tetővel számtalan méretben és formában

 

Ha műanyag dobozt keresel tetővel, akkor először azt kell eldöntened, hogy milyen étel fog a dobozba kerülni. Fontos ugyanis az étel állaga, hőmérséklete, mennyisége, az, hogy szükség van-e a visszazárhatóságra, szeretnél-e valamilyen speciális formát, és hogy látszania kell-e az ételnek a csomagolásban. 

 

Mi közül választhatsz?

 

  1. Mikrózható műanyag elviteles dobozok: olcsó, többféle méretben és színben megvásárolható PP dobozok vannak ebben a kategóriában. Népszerű a prémium szögletes tál, ami többféle étel esetében is használható. Akár osztott változatot is vásárolhatsz, ha a köretet szeretnéd külön tenni.

 

  1. Öntetes- és savanyúságostálkák: PP öntetes- és szószostálkák fekete vagy fehér színben, virágmintás tetővel. Alkalmasak hideg öntetekhez, szószokhoz vagy kóstoltatáshoz.

 

  1. Habdoboz: XPS-ből készült, a tetőt alapból tartalmazó, nagyon olcsó csomagolás számtalan méretben elérhető. Hőszigetelő, ezért az étel hőmérséklete sokáig megmarad benne. Osztott változatban - két vagy három rekesszel - is kapható.

 

  1. Salátás-, desszertesdobozok: Víztiszta salátástálak, szirom kehely tégely tetővel, Variatál, Yolo tál fekete színben, Snap-on salátástál, Hagner edény PP, PET vagy PVC anyagból. Mutatós dobozok, ha édesség számára keresel csomagolást, vagy ha színes friss salátát csomagolnál, akkor ideális választás.

 

  1. Egybefedeles dobozok: Tetőt is tartalmazó egybefedeles műanyag dobozok PET-ből ovális vagy szögletes formában, exkluzív desszertesdobozok, süteményesdobozok, önzáró, háromszög alakú szendvicsesdobozok. A tető rázárása itt egy pillanat műve.

 

  1. Műanyag vödrök: alkalmas savanyúságnak, zsírnak, levesnek, garanciazáras tetővel, PP-ből. 

 

  1. Finger food: Pagoda tál vagy Pagoda pohár tetővel, PS alapanyagból. Izgalmas forma, ínycsiklandozó étkekhez.


Kínálatunkban hatalmas a választék, ha műanyag doboz tetővel a keresett termék. Válassz ki többféle dobozt is, ha többféle ételt szeretnél becsomagolni! Ha bármilyen kérdésed van, akkor keress bennünket!