Blog
indepack
2023.01.27 09:00

Környezetvédelem és fenntarthatóság PLA szatyrok használatával

Környezetvédelem és fenntarthatóság PLA szatyrok használatával

A környezetvédelem rendkívül hangsúlyos szerepet kap napjainkban, ehhez egy kicsi, de fontos lépés a PLA szatyrok használata.

Mindenki előtt ismert a híres aktivista, David Brower mondása, miszerint “A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Egyre több ifjú aktivista küzd a környezet védelméért és nekünk is kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A PLA egy olyan kiváló alapanyag, amely alkalmas arra, hogy a műanyag termékek egy részét helyettesítse.

 

A PLA mint alapanyag

 

A PLA a politejsav, ami magas keményítő tartalmú gabonák belsejéből nyerhető ki. Látható, hogy teljes egészében a természetből származik, így egy fenntartható termelésből származó alapanyagról beszélhetünk. A gabona ugyanis minden évben újra elvethető, így a gyártás körforgása ciklikusan tervezhető.

 

A PLA természetesen lebomlik, így visszakerül a természetbe és nem szennyezi azt. Az előállítása is gazdaságos és fenntartható, mivel miután a gabonaszemekből kinyerték alapanyagot, a fennmaradó növényi részek biomasszaként hasznosulhatnak.

 

A PLA szatyrok kínálata

 

Amikor tasakot, táskát, zsákot szeretnél vásárolni, állj meg egy pillanatra a rendelés folyamatában és nézd át alaposabban választékunkat. Ne kattints automatikusan a műanyagra, hiszen itt van a PLA is, ami egy környezetbarát megoldás vásárlóid számára. Állítsd meg a műanyag szemét felhalmozódását, válts PLA szatyrokra!

 

A PLA ingvállas táskákat többféle méretben kínáljuk, érdemes beszerezni belőle minden változatot. A kicsi 18x35 cm, a közepes 28x50 cm, a PLA nagy ingvállas táska 35x55 cm. Tökéletesen alkalmas a műanyag szatyor kiváltására, hiszen strapabíró és többször is felhasználható. Ugyanúgy beletehető zöldség, gyümölcs, pékáru, de akár a bevásárlás is, mint műanyag változatába, azonban fenntartható és környezetbarát.

 

Az ingvállas táska rollos változatát is megtalálhatod nálunk, ez nagyon praktikus, hiszen a felcsavart változat kis helyet foglal, takarékos és könnyen letéphető, tedd ki vásárlóid számára az áruk mellé, vagy használd te magad a kiszolgálás során. A tasak mérete 21x45 cm így kényelmesen elfér benne minden termék.

 

A PLA tépős tasakot szintén háromféle méretben kínáljuk. Elérhető 25x35 cm, 20x40 cm és 30x50 cm változatban, amik 2 kg, 3 kg és 5 kg termék csomagolására alkalmasak. Ideális pékáru, zöldség, gyümölcs tárolására.

 

A PLA lebomlása

 

A legjobb lebomlás ipari körülmények között történik, hiszen az elhasznált termékek néhány nap alatt komposztálhatók. Hazánkban azonban sajnos egyetlen ilyen üzem sincs, így jelenleg két út van: az egyik a házi komposztálás, mely körülbelül 1-3 évet vesz igénybe, a másik pedig a kommunális hulladékgyűjtőbe dobás. 

 

Ez utóbbi eset is pozitív, mivel a hulladékégetőbe kerülő PLA hőenergiaként hasznosul. Tudni kell róla, hogy fűtőereje még a fánál és a papírnál is magasabb és semmiféle káros anyagot nem bocsát ki. Míg a lebomló műanyagok a lebomlásuk során mikroműanyagként élnek tovább a földben, a vízben és a légkörben, addig a PLA tökéletesen lebomlik és természetes anyagként táplálja a földet.

 

Tégy egy próbát és látni fogod, hogy a PLA szatyrok tökéletes alternatívái a nejlonszatyroknak, azonban fenntartható termelésből származnak, környezetbarátok és lebomlanak. A váltás csak egy kis lépés, de sok kis lépés során érheted el az áhított célt. Ha sokan úgy gondolkodnak, ahogy te, akkor együttes erővel jobbá tehetjük környezetünket. Ha további kérdéseid lennének, akkor elérhetőségeinken keress bennünket, szívesen válaszolunk!