Blog
indepack
2022.09.14 10:40

Környezetbarát csomagolás a Föld védelméért

Környezetbarát csomagolás a Föld védelméért

Az elmúlt években egyre jobban előtérbe kerül a környezetbarát csomagolás mind hazánkban, mind pedig világszerte.

A növekvő szeméthegyek, a műanyag hulladékok felhalmozódása és az élővilág pusztulása ráébreszti az emberiséget arra, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után. Ahhoz, hogy a globális szemétkibocsátás csökkenni kezdjen, az egyének szintjén is arra van szükség, hogy mindenki próbáljon tenni a környezet megóvása érdekében.

 

A szemét egy részét a csomagolóanyagok teszik ki. Csomagolásra azonban szükség van, hiszen enélkül sokféle étel, termék, nem lenne legyártható, szállítható, és nem tudna eljutni a fogyasztóhoz. Az utóbbi időben ezért újabb és újabb csomagolóanyagok jelentek meg a piacon, melyek környezetbarátak és használat után nem terhelik a természetet. A vendéglátóipar is használja e csomagolóanyagokat, és egyre többen célzottan keresik az ökomegoldásokat.

 

A környezetbarát csomagolás jellemzői

 

Először is tisztáznunk kell, hogy milyen csomagolásra mondhatjuk rá azt, hogy környezetbarát. A környezetbarát csomagolóanyagok a teljes életciklusuk alatt igyekeznek minél kevésbé megterhelni a környezetet. Általában fenntartható állományból származnak, újrahasznosítottak vagy újrahasznosíthatók, komposztálhatók illetve lebomlanak. Persze a műanyag is lebomlik egy idő után, de ekkor mikroműanyagokkal szennyezi tovább a környezetet. Ahhoz, hogy könnyen megtaláld a környezetbarát csomagolóanyagokat, az indepack.hu létrehozta a Greendepack kategóriát, ahol kizárólag biológiailag lebomló ökocsomagolásokat találsz.

 

A papír mint csomagolóanyag

 

Ez a csomagolóanyag a természetből származik, és használat után a természetben le is bomlik. Az alapanyaga újratermelődik, ezért a papír egy környezetbarát és fenntartható csomagolás. 

 

Számtalan területen felhasználhatjuk, hiszen létre tudunk hozni vékonyabb vagy vastagabb papírt, lehet különböző formákra, méretekre stancolni, illetve könnyedén víz- és zsírállóvá tehető. Azt hiszem, nehezen tudnánk olyan ételt mondani, amit nem lehet papírba csomagolni! 

 

Poharak, dobozok, csomagolópapírok, szívószál, papírtálca, zacskó, szatyor, de rengetegféle higiéniai papírtermék is papírból készül. Hideg és meleg ételek tárolására egyaránt kiválóan alkalmas, hiszen jól szigetel, ezért az étel sokáig meg tudja tartani a hőmérsékletét.

 

A fa a csomagolóiparban

 

Legfőképpen a bambuszt használja a csomagolóipar, hiszen ez a fafajta könnyen megmunkálható, tökéletesen alkalmas különböző fa evőeszközök, szívószál, tányér, tál készítésére.

 

PLA és CPLA az innovatív ökocsomagolás

 

Ezek a betűk nem mást rejtenek, mint a gabonából készült csomagolóanyagokat. Magas keményítőtartalmú gabonák, például a kukorica belsejéből állítják elő a politejsavat, amiből aztán kinézetre a műanyaghoz hasonló, valójában pedig egy környezetbarát lebomló csomagolást állítanak elő.

 

Felhasználási területe nagyon széles. Zacskók, dobozok, poharak készíthetők belőle. Hőtűrése alacsony, ezért elsősorban hideg italok, cukrászati készítmények, hidegkonyhai termékek számára ideális. Meleg ételek és italok számára fejlesztették ki a CPLA-t, a kristályosított politejsavat, amely már 80 Celsius-fokig hőálló, így mikrohullámú sütőbe is helyezhető.

 

Cukornád ételdoboz

 

A cukornád remekül használható csomagolóanyagként. A belőle gyártott habdoboz külsőre megszólalásig hasonlít a műanyag habdobozra, viszont 100%-ban lebomlik. A hideget és a hőt is kiválóan bírja, ezért a felhasználási területe széles.


A környezetbarát csomagolás átfogja a csomagolóipar teljes palettáját, és szinte minden csomagolási kérdésre kínál alternatívát. Amennyiben bármilyen kérdésed merült fel, keress bennünket, és segítünk!