Blog
indepack
2022.08.25 15:42

Higiénia felsőfokon: a kéztörlő papír

Higiénia felsőfokon: a kéztörlő papír

Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a kéztörlő papír remek találmány.

Cikkünkben igyekszünk összehasonlítani a kéztörlésre alkalmas lehetőségeket többféle szempont alapján annak érdekében, hogy bebizonyítsuk, a kéztörlő papír kiváló választás a megfelelő higiénia biztosításához.  

 

Milyen kéztörlési lehetőségeink vannak?

 

A mosdó használata után alapvető követelmény a kéz megtisztítása. Ez szappannal és folyó vízzel történik, mert így lehet a kézen lévő szennyeződéseket leghatékonyabban eltávolítani. A vizes kezet azonban szárazzá kell tenni, mivel, ha a kéz vizesen marad, akkor nagy eséllyel tapadnak hozzá a vírusok, baktériumok, valamint hamarabb újraszennyeződhet.

 

A leghagyományosabb lehetőség a frottírtörölköző használata. Használhatunk ezen kívül meleg levegőt fújó kézszárítót vagy egyszer használatos kéztörlő papírt.

 

Melyik kéztörlő a leghigiénikusabb?

 

Azt gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy az anyagból készült törölköző a legkevésbé higiénikus, mivel a törölköző anyaga magába szívja a vizet, ezzel a baktériumokat is, és a következő ember ezt fogja a saját kezére kenni. A vizes törölközőben továbbá megtelepedhet a penészgomba, majd hamar elszaporodhat rajta a mosdó nedves közegében.

 

A meleglevegős kézszárító ezzel szemben már higiénikusabb megoldás, mivel a kezet megszárítja, így azon nem maradnak kórokozók. Kimutatták azonban, hogy a WC-t is tartalmazó helyiségekben a nyitva hagyott WC lehúzása után a vírusok a levegőbe kerülhetnek, amit a meleg levegőt fújó szárító a mosdó légterében folyamatosan keringtethet.

 

A kéztörlő papír ezzel szemben egyrészt szárazzá teszi a kezet, másrészt pedig a vízzel együtt a kórokozókat is eltávolítja, és ezek együttesen kidobásra kerülnek.

 

A kéztörlő papír további előnyei

 

Amennyiben most alakítjuk ki a mosdót, akkor a leggyorsabb megoldás, ha kéztörlő papírt vásárolunk és a hozzátartozó, Z hajtott kéztörlő adagolót. Az adagoló a felszerelése után, papírral feltöltve azonnal használható lesz. Nincs hozzá szükség áramra és egyéb átalakításra.

 

Költség szempontjából érdemes mérlegelni azt, hogy körülbelül hány ember fogja használni a mosdót és milyen gyakorisággal. Tűnhet úgy, hogy nagyon gyakori használat és sok ember esetében a kézszárító praktikusabb döntés, viszont a kézszárító berendezés egyszeri beszerzési költsége igen magas, főként, ha nagy hatékonyságú és levegőszűrős változatot választunk. Ezenkívül a kézszárító berendezésnek is lesznek állandó költségei, melyek függnek a fűtőszál teljesítményétől, a motor teljesítményétől, illetve a kézszárító alkalmankénti használati idejétől.

 

Ha a környezetvédelmi szempontokat mérlegeljük, akkor vegyük számításba azt is, hogy a kézszárító működéséhez használt elektromos energia előállítása nem biztos, hogy környezetbarát, illetve magának a készüléknek az előállítása, karbantartása, tisztítása, meghibásodása esetén a megsemmisítése, szintén terheli a környezetet. A kéztörlő papír azonban eldobás után lebomlik, ezért nem szennyezi a környezetet

 

Mik tehát a papír kéztörlő használatának az előnyei?

 

  • Gyorsan telepíthető
  • Nem igényel áramot
  • Kényelmes a használata
  • Alacsony telepítési költsége van
  • Higiénikus
  • A papír használat után eldobható
  • Környezetvédelmi szempontból is jó, mivel lebomlik, ezért nem szennyezi a környezetet


Webshopunkban többféle kéztörlő papír között tudsz válogatni, és a hozzájuk tartozó adagolókat is megtalálod. Bármilyen további kérdésed van, keress bennünket!