Blog
indepack
2018.02.02 14:20

Csomagolj gabonába!

Csomagolj gabonába!

Manapság fontos, hogy óvjuk környezetünket, ezért új biopolimer termékekkel bővítettük kínálatunkat.

Néhány szóban szeretnénk bemutatni a gabonából készült öko termékeinket:

A PLA (Polylactic acid, politejsav), magas keményítőtartalmú, növényekből (pl.: kukorica, búza, rizs) előállított termék. Tulajdonsága, hogy hőre lágyul, illetve biológiai úton lebomlik. Ennek az alapanyagnak a szintetizálása és fejlesztése már több, mint 50 éves múlttal rendelkezik, és az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődésre és keresletre tett szert.

Ez nem meglepő, de nézzük miért is:

Az elkészítés során egy 5 dl-es lebomló pohár elkészítéséhez átlagosan 14 g kukoricát használnak fel, a gyártás során a szemek belső fehér folyadékos részét alkalmazzák az alapanyag előállításához. Az termelés során a gabona fajták többi része (szár, levél, héj) biomasszaként kerül felhasználásra, ez segíti a gyártási folyamat energiafelhasználást, mely szintén környezetbarát megoldás, így akár 90%-kal csökken a szén-dioxid levegőbe jutása.

A PLA anyag lebomlási ideje kedvező, kb. egy faág lebomlási idejéhez hasonló, amennyiben komposztálásról van szó, ipari körülmények között pár hónap alatt, de akár már 1-2 nap alatt is lebomlik a termék, illetve kertben történő eljárás során 1-3 év ennek a folyamatnak az ideje.

A PLA alapanyagból készült termékek 40 °C-ig hőállók, bármilyen forma előállítható belőlük, akár fólia is. Helyettesítheti a Poliészterből, polisztirolból, illetve a polietilénből készült flakonokat, dobozokat, poharakat. A produktum logózható, alacsony hőmérsékleten ragasztható.
Ezeket a terméket hideg italoknak, salátáknak ajánljuk.
Az anyag tovább fejlesztett változata a CPLA, mely a kristályosított politejsav, mely 80 °C-ig hőálló, ezáltal megoldást kínál a forró ételek, italok csomagolására, illetve az étkezéshez szükséges eszközökre.

A komposzálható termékeket, (lebomló shaker-koktélos poharak, lebomló főételes dobozok, lebomló leveses tálak, lebomló evőeszközök) bátran merjük ajánlani, mind anyagukat tekintve, mind ökológia szempontból.

Csökkentsük együtt az ökológiai lábnyomot!