Blog
indepack
2024.06.05 13:36

A Műanyag Törvény és a Vendéglátóhelyek Jövője: Amit Tudnod Kell a Július 1-től Érvényes Szabályozás

A Műanyag Törvény és a Vendéglátóhelyek Jövője: Amit Tudnod Kell a Július 1-től Érvényes Szabályozás

Magyarországon 2024. július 1-től hatályba lép egy új műanyag törvény, amely jelentős változásokat hoz a vendéglátóipar számára. Az új szabályozás célja a környezeti terhelés csökkentése és a fenntarthatóság előmozdítása, amelynek részeként betiltásra kerülnek a műanyag vagy műanyagot tartalmazó egyszer használatos poharak. Ez a törvény számos kihívást és változást jelent az iparág szereplői számára. Nézzük meg részletesebben, hogy mire számíthatnak a vendéglátóhelyek, és hogyan készülhetnek fel a legjobban a törvény életbe lépésére.

A törvény részletei

Az új szabályozás célja, hogy csökkentse a műanyag hulladék mennyiségét, különösen az egyszer használatos műanyag termékek terén. A legfontosabb változások a következők:

  1. Egyszer használatos műanyag poharak betiltása: Minden olyan pohár, amely teljes egészében vagy részben műanyagot tartalmaz, kivonásra kerül a forgalomból.
  2. Alternatív termékek bevezetése: A vendéglátóhelyeknek át kell térniük környezetbarát, komposztálható anyagokból készült poharakra.
  3. Fokozott ellenőrzés és bírságok: Az új törvény bevezetését szigorú ellenőrzések kísérik, és a szabályszegőket jelentős pénzbírságokkal sújthatják.

 

Kritikus pontok a vendéglátósok számára

Költségnövekedés

Az alternatív, környezetbarát poharak beszerzése általában drágább, mint a hagyományos műanyag poharaké. Ez a költségnövekedés különösen a kisebb és középes méretű vendéglátóhelyek számára lehet megterhelő. Cégünk azonban segít neked megtalálni a legjobb ár-érték arányú megoldásokat, hogy minimalizáld a költségnövekedést és az új rendszer fenntartható maradjon!

Logisztikai kihívások

Az új poharak beszerzése és raktározása logisztikai kihívásokkal is járhat. Főleg beszállítói oldalon. Sajnos biztosan tudjuk, hogy a piacon jelenleg nincs kellő mennyiségű alapanyag, ami fedezni tudná az igényeket. Természetesen az átállás után is lesz még műanyag és műanyag tartalmú poharakból készletünk, így ha vásárlónk vagy, akkor emiatt számodra többi idő lesz megtalálni a legjobb megoldást.

Vendégelégedettség

A vendégek megszokták a műanyag poharak használatát, és az új poharakra való átállás kezdetben okozhat némi elégedetlenséget, például azért, mert az nem lesz átlátszó. Fontos a vendégek megfelelő tájékoztatása és a váltás előnyeinek kommunikálása.

 

A leggyakoribb, tőletek származó kérdések Műanyagtörvény témában (a listát 2024. július 1-ig folyamatosan bővítjük):

 

Mi van a törvényben, ami a vendéglátósokat érinti:
- A jelenlegi szövegezés szerint nem fogsz majd tudni műanyag vagy műanyag tartalmú egyszer használatos poharat és a rájuk való műanyag tetőt beszerezni. Ide tartozik a PLA és minden olyan papírpohár is, aminek vékony műanyag fólia van a belsejében.
Mi van azzal a pohárral, ami korábban vettem tőletek?
- El tudod használni, sőt utánpótlást is tudunk biztosítani számodra a saját meglévő raktárkészletük erejéig. Teljesen műanyagmentes papírpoharat és papír tetőt jelenleg is be tudsz szerezni tőlünk, tehát a változásra felkészültünk. 
Mikor lép életbe a törvény:
- 2024. július 1.
Mi van az elviteles dobozokkal?
- A törvény a poharakra vonatkozik.
Véleményetek szerint tényleg vége a műanyag pohárnak?
- Szerintünk nem, de ez az esélylatolgatás kizárólag a magánvéleményünk, így kérlek, hogy az üzleti döntéseidet ne ez alapján hozd meg, mert nem tudunk érte felelősséget vállalni! 
A vendéglátás sok család megélhetése. Ha nincs elviteles pohár, akkor az a szakmának csökkenő forgalmat, így kevesebb bevételt jelent. Az italgyártó cégeknek sem mindegy, hogy mekkora forgalmat tudnak realizálni. Ha neked csökken a forgalmad, akkor bizony nekik is. Ez pedig egyben csökkenő adóbevételt jelent az államnak is. Várakozásaink szerint a legrosszabb, ami történhet, hogy a tisztán műanyagból készült poharaktól kell elbúcsúznunk és papírpoharakat változatlanul tudjátok rendelni. De kalkulálunk egy olyan forgatókönyvvel is, hogy csak a poharakra való műanyag tető beszüntetése történik most meg. A műanyag poharak köszönik, elvannak tető nélkül is, a papírpoharakra pedig tudunk papírból készült tetőt adni. A módosítás esetleges bejelentésére a hagyományok szerint várhatóan az utolsó napig kell majd várni. Ha mégsem lesz bejelentés és a törvény bevezetésre kerül, akkor a lehetőségekről minden csatornánkon tájékoztatni fogunk benneteket.
Ha eddig még nem tettétek, akkor iratkozzatok fel hírlevelünkre és kövessetek bennünket a közösségi oldalakon!

Záró gondolatok

Az új műanyag törvény jelentős változásokat hoz a vendéglátóipar számára, de egyúttal lehetőséget is kínál a fenntarthatóság és a környezettudatosság előmozdítására. A felkészülés és a megfelelő intézkedések meghozatala segíthet abban, hogy zökkenőmentesen átállj az új rendszerre, és továbbra is magas színvonalú szolgáltatást nyújts vendégeid számára. Kommunikálj nyíltan a vendégekkel az új törvényről és annak céljairól! Készülj fel időben, és fordítsd a változásokat előnyödre!