Blog
indepack
2022.11.16 12:00

November 16 - a Fastfood világnapján burkolj be egy kézműves ételt streetfood tálcáról vagy pizzadob

November 16 - a Fastfood világnapján burkolj be egy kézműves ételt streetfood tálcáról vagy pizzadob

Naná, hogy a fastfood-nak is van világnapja!

November 16-án, a fastfood világnapján válassz te is egy gyorskaját ebédre vagy vacsorára, amit megehetsz streetfood tálcáról vagy pizzadobozról.

 

A gyorséttermek hazánkban is gombamód szaporodtak és a rendszerváltás környékén a külföldi nagy gyorsétterem-láncok is megjelentek. Így aztán már nem csak a speciális, csibefasírtból és csalamádéból álló, magyar módra készült hamburgert tudtuk megkóstolni, hanem belevethettük magunkat a nemzetközi fastfood konyha rejtelmeibe is.

 

Honnan ered a fastfood kifejezés?

 

Már az ókori Rómában is elérhetőek voltak az utcai árusok által kínált gyorsételek, ugyanis a városiasodás magával hozta azt, hogy az emberek egyre kisebb helyen voltak kénytelenek élni, így a lakásokhoz nem tartozott konyha. Ezenkívül az olajban sütés tűzveszélyes volt, így nem igazán szerették a városlakók ezt a tevékenységet. Az utcán kapható ételek megfizethetőek voltak a városi polgárok számára, valamint nem kellett az étel elkészítésével sem bajlódni.

 

A fastfood forradalma a XX. században következett be, először előre csomagolt ételekkel, hiszen ez esetben nem kellett várni az étel elkészítésére, és a kiszolgálás valóban gyors lehetett. Majd megjelentek azok az éttermek, melyek nem előre csomagolt ételeket kínáltak, hanem garantálták a frissességet, azonban az étel elkészítési sebessége olyan gyors volt, hogy minimális várakozást igényelt.

 

Az ételek csomagolása is fontossá vált, ezért megjelent streetfood csomagolás, amibe könnyen lehetett szállítani a megvásárolt ételt. Egy nagy streetfood tálca szinte bármilyen gyorsétel szervírozására tökéletes.

 

November 16-a a Fastfood világnapja – használj streetfood tálcát vagy pizzadobozt!

 

Ma már majdnem mindennek van világnapja, miért ne lenne pont a gyorsételeknek? Természetesen Amerikából származik ez az ötlet, és ezen a napon az emberek megrohamozzák a gyorséttermeket. Magyarországon még nincs akkora promóciója ennek az eseménynek, de mégis érdemes megemlékeznünk róla, hiszen a gyorséttermek profitja az egekben van, és az emberek is szívesen ugranak be ezekbe egy ízletes ebédre.

 

Mit nevezünk fastfoodnak?

 

Klasszikusan az előre csomagolt ételeket, de ez ma már módosult a frissen, helyben készített, ám várakozást alig igénylő ételekre. A gyorséttermek és az utcai pavilonok árusainál megtalálhatjuk a szendvicseket, a hamburgert, a hot dogot, lángost, a gyrost, a grillcsirkét és egyéb sült húsokat és húsfalatkákat, de ide sorolható a pizza, amihez változatos méretű pizzadobozok kaphatók nálunk, valamint a fagyi és a taco is.

 

Egészségtelenek-e ezek az ételek?

 

A gyorsételekről mindenhol azt halljuk, hogy magas a zsír, cukor, só és kalóriatartalma ezért magas koleszterinszintet és elhízást okoznak. Ne feledjük azonban, hogy a mértékkel fogyasztott, és a nem napi szinten megvásárolt fastfood teljesen jól beilleszthető étrendünkbe és nem jelent veszélyt egészségünkre.

 

A gyorsételek nem az ördögtől valók, ha ugyanúgy, mint más ételféleségekkel, mértékkel bánunk velük. Az egyoldalú táplálkozás ugyanis - bármilyen ételt is nézünk - nem előnyös. Nem beszélve arról, hogy a gyorsétteremláncok egyre több egészséges ételt igyekeznek előállítani, így ma már nyugodtan bemehetünk egy tízperces ebédre bármelyik ilyen étterembe és választhatunk egy könnyű salátát vagy sült krumpli helyett édesburgonyát.

 

No, de pont november 16-án, a fastfood világnapján ne kicsinyeskedj, ugorj bele a jóba, és kapj be egy hatalmas, minden jóval megtömött hamburgert!


Ha bármilyen streetfood csomagolásunkkal kapcsolatban kérdésed van, keress bennünket elérhetőségeinken!