Blog
indepack
2023.10.18 10:10

Minőségi, bevizsgált termékek az Indepacknál

Minőségi, bevizsgált termékek az Indepacknál

Tudtad, hogy termékeinket rendszeresen bevizsgálja a Nébih? Tudtad, hogy minden termékünk rendelkezik gyártói, minőségi igazolással?

Sok cikk jelenik meg az interneten arról, hogy a műanyag dobozban a meleg étel tárolása veszélyes lehet. Az okok között szerepel, hogy hő hatására bizonyos vegyi anyagok szabadulhatnak fel, illetve, hogy a műanyag olvadhat vagy deformálódhat, ami nemcsak a dobozt teszi tönkre, hanem potenciálisan káros anyagokat is szabadíthat fel az ételbe. De nem minden esetben van ez így!

Mindezek megelőzésére az egyik legfontosabb olyan dobozt választani, amely kifejezetten erre a célra, vagyis élelmiszerek csomagolására készült.

Termékek megfelelőségi nyilatkozattal

Mi az Indepacknál, termékeink beszerzésekor különös alapossággal járunk el. Egyrészről a csomagolásnak megfelelő védelmet kell nyújtania az élelmiszerek és italok számára. Másfelől ügyelünk arra, hogy a csomagoláshoz használt anyagok (pl. műanyagok, papír, cukornád stb.) minőségi és élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek legyenek. Akár hazai, akár külföldi gyárótól vásárolunk vendéglátóipari csomagolóanyagot, minden esetben meggyőződünk arról, hogy az adott termék rendelkezik-e megfelelőségi nyilatkozattal. Kínálatunkba nem kerülhet olyan árucikk, amely ne rendelkezne a gyártó hivatalos igazolásával, miszerint a termék minden szempontból megfelel ételek, élelmiszerek csomagolására.

Rendszeres Nébih ellenőrzés

Mindezen túl a Nébih rendszeresen szórópróbaszerű ellenőrzéseket tart cégünknél, ahol kiválasz néhány termékünket és saját laboratóriumában bevizsgálja azokat. A műanyag dobozok vizsgálata általában különböző módokon történhet. Az ellenőrzés során a műanyag dobozok anyagminőségét, élelmiszerrel való érintkezés biztonságát, valamint a gyártási és címkézési előírások betartását vizsgálják. Fontos megbizonyosodni például arról, hogy a műanyag dobozokból nem szivárognak ki káros vegyi anyagok az élelmiszerekbe. Ehhez a műanyag dobozokat különböző körülmények között (például hő hatására) tesztelik.

A termékeket mindig aszerint vizsgálják, hogy mi az eredeti funkciójuk. Például a meleg ételek csomagolására alkalmas elviteles dobozokat magas hőmérsékletű élelmiszerekkel együtt vizsgálják. A Hot to go papírpoharunkat például, ami kávék, teák egyéb forró italok kínálását szolgálják, 80 fokos vízzel tesztelték. A PLA öntetes tálat a vizsgálat során savas közegben tesztelték, így megállapítható, hogy savanyúság vagy ecetes öntet kínálására alkalmas-e.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményét a Nébih minden esetben eljuttatja hozzánk.

Mivel foglalkozik a Nébih?

 A NÉBIH, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy olyan magyarországi központi állami szerv, amelynek fő feladata az élelmiszerlánc biztonságának és minőségének ellenőrzése. A NÉBIH az élelmiszerlánc minden szakaszát, az élelmiszer előállítástól a fogyasztásig lefedi, és tevékenységei közé tartoznak az élelmiszerbiztonság terén történő ellenőrzések és szabályozások. Az ellenőrzések célja az élelmiszerbiztonság garantálása és a fogyasztók védelme, valamint az előírt minőségi és higiéniai szabványok betartatása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az élelmiszerlánc minden szakaszát felügyeli és ellenőrzi, ami magában foglalja az élelmiszerek csomagolására használt dobozok ellenőrzését is.

Biztonságos, ellenőrzött termékek

Több mint 10 éves működésünk során minden egyes vizsgálatkor termékeinket a Nébih biztonságosnak nyilvánította. Fontosnak tartjuk, hogy az általunk forgalmazott termékek minden szempontból megfeleljenek ételek, italok csomagolására. Vevőink termékpalettánkból bármely terméket választják is, biztosak lehetnek azok ellenőrzött minőségében.