Blog
indepack
2022.07.19 11:15

Környezettudatos megoldás a műanyag csomagolás helyett: papírtálcák

Környezettudatos megoldás a műanyag csomagolás helyett: papírtálcák

Megszokott dolog mindennapi életünkben, hogy kibontunk egy terméket, majd a csomagolását elegáns mozdulattal a kukába dobjuk.

Nekünk egy pillanat, Földünkre azonban mindez hosszú távú - és annál károsabb - hatást gyakorol.

 

A műanyag ártalmai

 

Nap mint nap szörnyülködünk a híreken és a képeken, amelyek az életükért küzdő, műanyag szemétbe szorult állatokról tudósítanak, és a legtöbben azzal is tisztában vagyunk, hogy a tengereken komplett szemétszigetek úszkálnak. Gyakran akkora a területük, mint több ország együtt! És akárhogy is szépítjük, mindez az ember műve, és az olyan apró mozdulatok eredménye is, mint amiről fentebb írtunk. 

 

Egyértelmű, hogy erre megoldást kell találni, és a műanyag csomagolásokat fenntarthatóbb, kevésbé környezetszennyező anyagokkal kell helyettesíteni. Például street food papírtálcát választani, mint amilyeneket az indepack.hu is kínál a vendéglátóipari egységeknek.

 

Mi a gond  a műanyag dobozokkal?

 

A műanyag csomagolóanyagok többségét egyszer használjuk, majd felbontás után már dobjuk is a kukába. Ez gyorsan megy, viszont az anyag lebomlása nem annyira: közel 400 évre van szükség ahhoz, hogy egy műanyag pohár eltűnjön a talajból. Persze erre mondhatjuk azt, hogy “de hiszen én szelektíven gyűjtöm a hulladékot” - és ez helyes és előremutató magatartás is, de sajnos az újrahasznosítás jelenleg csak a hulladékmennyiség mintegy 9%-ára terjed ki. A hulladék 10%-a égetőkbe kerül, a maradék 79% pedig a hulladéklerakóba.

 

Hogyan csökkenthetjük a műanyag csomagolás használatát?

 

A műanyag doboz helyett remek alternatívát kínálnak a kartonpapírból készült dobozok és tálcák. Amellett, hogy sokkal környezetbarátabbak a műanyaghoz képest, tökéletesen alkalmasak a különféle élelmiszertípusok csomagolására, legyen szó akár zöldségekről és gyümölcsökről, készételekről, salátákról, stb.

 

A papírtálcák a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek a műanyag dobozokkal összehasonlítva:

 

  • Környezettudatos: alapanyaguk fenntartható forrásból származik
  • Újrahasznosítható: ha használat után a szelektív kukába kerülnek, akkor alkalmasak az újrahasznosításra
  • Sokféle formában elérhetők: alakjuk és tulajdonságuk a beléjük kerülő élelmiszer igényeihez alakítható - másra van szüksége a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, mint a készételeknek
  • Megbízható védelem: kellően vastagok ahhoz, hogy megvédjék a beléjük kerülő élelmiszert
  • Személyre szabott külső: a megrendelő által kért grafika ráhelyezésével a tálcák és a dobozok egyedivé tehetők

 

Mely termékek csomagolásához alkalmasak a papírtálcák?

 

A papírtálcás csomagolás a hazánkban elérhető zöldségek és gyümölcsök mindegyikéhez használható. Az elvitelre kért hideg és meleg fogások is tökéletesen adagolhatók beléjük, legyen szó akár szilárd, akár folyékonyabb ételekről (például levesekről vagy szószt tartalmazó fogásokról). 

 

Egyes tálcák külön szószos rekesszel is rendelkeznek, másokat pedig nyílásokkal látnak el a jó szellőzés érdekében. Érdemes tehát ilyet választani.