Blog
indepack
2023.04.11 10:00

Előtérben a környezetvédelem: itt vannak a biomassza (Crann) evőeszközök

Előtérben a környezetvédelem: itt vannak a biomassza (Crann) evőeszközök

Földünk műanyagterhelésének csökkentése érdekében a műanyagot kiváltani képes alapanyagok bevezetésére volt szükség a csomagolóiparban is, és a biomassza (Crann) evőeszközök erre tökéletesen alkalmasak.

A műanyagok elárasztották Földünket, komoly szennyeződést okozva ezáltal a tengerekben és a talajban. Mivel nem bomlanak le, ezért az egyszer előállított műanyag folyamatosan jelen lesz környezetünkben, akár több száz éven keresztül is. Ezt meg kell állítani, ezért egyre tudatosabban kell kiválasztani a megvásárolt termékeket!

 

A műanyagok forradalma

 

A műanyag egy remek anyag, rengetegféle felhasználási területe van. Ráadásul sokféle műanyag létezik, így egy-egy feladatra meghatározott műanyagféle alkalmas. Az 1950-es évek után robbanásszerűen terjedt el ez az anyag a világban, hiszen számos pozitív tulajdonsága miatt szinte nélkülözhetetlenné vált.

 

Évek, évtizedek teltek el és a műanyaggyártás kapacitása sokszorosára emelkedett. Csak a kétezres években merült fel, hogy a Föld kezd megtelni ezzel az anyaggal és az emberek is kezdték felismerni, hogy más, alternatív anyagra van szükség.

 

Miért került fókuszba a műanyagszennyezés?

 

Környezetvédők, már évtizedekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy az eldobált és a természetbe kikerülő műanyag nem tűnik el, hanem hosszú ideig megmarad és szennyezi a környezetet. A tengerekbe több tonna műanyag hulladék kerül be és gyakran úszó szigetekként tornyosulnak.

 

Lebomló műanyag - megoldás lehet?

 

Sokan megörültek, amikor megjelentek a lebomló műanyag szatyrok. Ez azonban nem oldja meg a műanyagterhelés problémáját, csupán azt, hogy az állatok nem tudnak belegabalyodni. Ezek ugyanis rövid időn belül mikroműanyagokká esnek szét, így a szemünk előtt láthatatlanná válnak, azonban ezek a mikroműanyagok a levegőben keringenek és a földben is jelen vannak.

 

Mi akkor az igazi megoldás?

 

Olyan alapanyagok használata a megoldás, melyek fenntartható termelésből származnak, az előállításuk során kicsi az ökológiai lábnyomuk, és használat után visszakerülnek a természet körforgásába.

 

Szerencsére ma már egyre több ilyen alapanyag van, és ezek használatát az európai uniós és a hazai jogszabályok is támogatják. A fa, a papír, a cukornád, a biomassza, a búzaszalma, a PLA, az CPLA mind olyan anyag, ami kiválóan tudja helyettesíteni a műanyagot és képes vele teljesen azonos funkciót ellátni.

 

A biomassza mint csomagolóanyag

 

A biomassza ipari faforgácsból készül, növényi kötőanyagok segítségével, ezért ez az anyag 100%-ban lebomlik, komposztálódik akár egy falevél. Az ipari faforgács egy gyártási melléktermék, azonban így nem a szemétbe megy ez az anyag, hanem hasznosítani tudják.

 

Használat után a biomasszából készült termékeket ki lehet dobni a komposztra, ahol lebomlanak, vagy a szemétégetőben hőenergiaként hasznosulnak. Nálunk eldobható evőeszközöket találhatsz ebből az alapanyagból, többféle változatban is.

 

Biomassza (Crann) evőeszközök

 

A törvényi szabályozások a műanyagok visszaszorítása érdekében többféle területen is korlátozzák a műanyagok használatát. Az egyik ilyen terület a szívószál, amit nálunk biomasszából is megtalálhatsz, de a Crann evőeszközök is ebből a remek anyagból készültek.

 

A Crann evőeszközöket Crann kanál, villa, kés változatban, valamint szettben is megvásárolhatod, ezáltal környezettudatosan vigyázol Földünkre.


Választékunkban többféle öko csomagolóanyagot találsz, nézd át a kínálatot, és tedd a kosaradba, amikre szükséged van. Ha további kérdéseid lennének, akkor keress bennünket elérhetőségeinken!