Blog
indepack
2022.06.18 09:28

Biztonságos-e a műanyag ételtároló edények mikrózása?

Biztonságos-e a műanyag ételtároló edények mikrózása?

A fenti kérdés évek óta foglalkoztat bennünket, legfőképpen azért, mert az interneten rengeteg, egymásnak ellentmondó vélemény olvasható ezzel kapcsolatban.

Mi tehát az igazság?

 

Mi történik a mikróban?

 

Először is nézzük meg, miből készülnek a gyakran használt elviteles ételtároló dobozok! Többségében polipropilénből, amely azért kedvező, mert ez az anyag egészen 100°C-ig hőálló, és nem változtatja meg az alakját. 130-140°C-ra van szükség ahhoz, hogy a polipropilén meglágyuljon, de ez még nem az olvadás, mert az csak 160-170°C-on következik be.

 

A kérdés ezek után az, hogy mikrózás során mennyire melegszik fel például az indepack.hu-nál kapható műanyag ételtároló doboz.

 

Egy átlagos melegítési ciklus 3-4 perc 700-800 W teljesítményen. Számos vizsgálat irányult arra, hogy megállapítsák, mekkora hőmérsékletet ér el ekkor a műanyag. Arra jutottak, hogy intenzív (700 W-os) melegítésnél 7 perc elteltével az edények hőmérséklete elérte a 90°C-ot. Alacsonyabb hőfokon (350 W-on) a dobozok csak 60-80°C-ra melegedtek fel.

 

Mindez alaposan megcáfolja azt a gyakran elhangzó állítást, miszerint a műanyag ételtároló dobozok megolvadnak a mikróban. Ez egy normális melegítési ciklus során semmiképpen nem következhet be. Egyetlen kivétel van: a mikrókban található grillező funkció valóban meg tudja olvasztani a tárolókat.

 

És mi a helyzet a különböző anyagok “kiolvadásával”?

 

A másik gyakori kijelentés, hogy a műanyag ételtárolókból a mikrózás során káros anyagok jutnak az ételekbe.

 

Az egyik ilyen káros anyag a dioxin, amelyről sokan azt állították, hogy ha az edény zsírral érintkezik, akkor ez a mérgező anyag válik ki belőle, majd bejut az ételbe. Ez az állítás azonban szintén hamis: a dioxin felszabadulása csak a műanyagok egy bizonyos fajtájánál következik be, leggyakrabban a PVC esetében. 

 

A PVC-ből tökéletlen égés során kiválhat dioxin, de a polipropilén, mint vegyület kizárólag szén- és hidrogénatomokból áll, ezáltal kiválóan éghető - így aztán még égés során sem szabadul fel belőle dioxin, melegítés során meg aztán végképp nem.

 

A másik anyag, ami gyakran felmerül a műanyag edények mikrózása kapcsán, az a biszfenol (BPA). A rendkívül káros anyagot tényleg alkalmazzák a különböző műanyagok (polikarbonát, epoxi gyanták) esetében, az ételhordók azonban nem tartalmazzák. Így aztán teljesen kizárt, hogy biszfenol kerüljön az ételbe a mikróban való melegítés során.

 

Mire ügyeljünk?

 

Normál ideig tartó, közepes hőfokon történő mikrózás esetében tehát nem kell tartanunk sem az edény megolvadásától, sem attól, hogy káros anyagok kerülnek az ételeinkbe. 

 

Tartós használatra tervezett műanyag tárolók esetében viszont ügyeljünk arra, hogy a karcos, elszíneződött edényeket már ne használjuk. A sérülésekben könnyebben megtelepszenek a kórokozók, az elszíneződés pedig az anyag elöregedését jelzi.