Blog
indepack
2015.06.12 14:20

Az ételszállító dobozok és a műanyag poharak anyagáról

Az ételszállító dobozok és a műanyag poharak anyagáról

Az éttermi és vendéglátóipari csomagolás terén partnereink általában csak forma és űrméret alapján szoktak választani (például fél literes kerek leveses edény, 270ml-es savanyús doboz), ugyanakkor a megfelelő csomagolás kiválasztásánál rendkívül fontos a megfelelő anyagfajta megválasztása is.

Itthon korábban a termékek PS jelzésű polisztirolból készültek, később jelentek meg a PP jelzésű polipropilén edények. Ezek a mai napig a legnépszerűbb műanyag csomagolóeszközök alapanyagai.

A PP edények a ételes dobozok mikróban melegíthető változatát jelentik, míg a PS edények a nem mikrózhatókat. Miből adódik mindez? A PS edények esetében az anyag hőtűrése -5 foktól +70 fokig terjed. Abban az esetben ha az étel eléri ezt a hőmérsékletet, akkor az edény fala összerogyik. A PP esetében a hőtűrés -20 foktól +110 fokig terjed. Emiatt jóval szélesebb körben alkalmazhatóak ételcsomagolásra. Ugyanúgy alkalmasak fagyasztott árukhoz, mint meleg étel csomagolására.

Bár a PP alapanyag ételcsomagolás szempontjából több előnyt tartogat, ám a PS alapanyag ára alacsonyabb, így gazdaságosabb csomagolást tesz lehetővé. Ebből az anyagból is készülnek úgynevezett svédtálak, mellyel gyakran találkozhat kínai éttermekben, de melegételes dobozként való funkcióján túl előszeretettel használják zsír csomagolására is. Az alapanyag büféáru terén is közkedvelt: a műanyag tányér és a műanyag evőeszköz (műanyag villa, műanyag kés, műanyag kanál) is ebből készül.

Az éttermi csomagolások között, legfőképp alacsony áruk miatt népszerűek az HPS/EPS termékek, melyek habosított polisztirolt jelölnek. Az étel, amit ebbe csomagolnak szintén melegíthető mikrohullámú sütőben. Említést érdemelnek még a PET alapanyagú termékek, melyet kínálatunkban a delikát salátás tálak és a prémium shaker poharak képviselnek. Ezekről a termékekről általában elmondhatóak, hogy kellemes tapintásúak és prémium megjelenést kölcsönöznek ételeinek.

Kínálatunkban kis százalékban jelen vannak az OPS dobozok, melyek ridegebbek, törékenyebbek és a hőhatást is kevésbé viselik. Az ilyen alapanyagú termékeket cégünktől süteményes és tortás doboznak rendelhetőek. Hidegkonyhai felhasználásban vannak jelen PVC edényeink, melyet a kerektálak (pl. somlóis tál, mint desszertes edény) és a tejtermelők között népszerű kelyhek képviselnek. Ez utóbbit tejfölös és joghurtos pohárnak használják, de túró és vaj csomagolására is alkalmasak. A PVC edények általában felismerhetőek arról, hogy nagy tömegben (egész csomagban) kékes színűek.

Napjainkban hazánkban a műanyag csomagolószerek túlsúlya egyértelmű, de tisztán látszik, hogy egyre nagyobb igény jelentkezik papír csomagolási megoldásokra. A papírpohár mindennapos termékké vált és ugyanez a tendencia figyelhető majd meg a főétel és a leves csomagolása terén is.