Blog
indepack
2024.04.29 10:40

A felmosófej minőségére is oda kell figyelni!

A felmosófej minőségére is oda kell figyelni!

A felmosófej tűnhet egy mellékes dolognak, azonban erről igazi véleményt az tud alkotni, aki kínlódott már silány minőségű, kevés anyagot tartalmazó termékkel.

A felmosás hatékonyságához ugyanis az is szükséges, hogy ez az eszköz olyan minőségű legyen, ami könnyíti és nem pedig nehezíti ezt a takarítási műveletet.

 

A takarítást nem szabad félvállról venni!

 

A vendéglátó egységek tisztaságát szigorú HACCP szabványok írják elő. A tisztaság biztosítása tehát egyrészt törvényi előírás, másrészt pedig üzletpolitikai szempont is, hiszen egy koszos, láthatóan nem takarított helyiségbe senki sem megy be szívesen, vagy pedig, ha bement, nem tér vissza többet.

 

A takarításra tehát nagy hangsúlyt kell fektetni, és ez vonatkozik a vállalkozás összes helyiségére, arra is, amelyben a vendég tartózkodik, és arra is, ahol az ételek készítése, előkészítése, szervírozása történik.

 

Milyen szabványoknak kell megfelelni?

 

A takarításra vonatkozóan minden vállalkozásnak meg kell felelni az élelmiszer-biztonság általi előírásoknak. Ezek a higiéniai feltételek egyaránt vonatkoznak a személyes higiéniára és a környezet tisztaságára. Ez azért is lényeges, mert semmiféle fertőző forrás nem jelenhet meg ott, ahol élelmiszerekkel dolgoznak, ezért a tisztítás és fertőtlenítés napi szintű feladat.

 

A tisztítás célja a szemmel látható és nem látható szennyeződések fizikai vagy kémiai úton történő eltávolítása, míg a fertőtlenítés során a mikroorganizmusokat pusztítjuk el hővel vagy vegyszerrel.

 

Különböző rendeletek szabályozzák ezt a folyamatot, amely az élelmiszert előállító vagy feldolgozó vállalkozások számára kötelező. A HACCP-ben takarítási tervnek, utasításnak is kell szerepelnie, ehhez pedig higiéniai termékekre és eszközökre van szükség.

 

A takarítási folyamat

 

A felületek lemosása, a folyamatos mosogatás, az asztalok, székek, munkafelületek tisztítása mellett figyelni kell a hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, kávéfőző rendszeres tisztítására és fertőtlenítésére is, a padlót pedig felmosó segítségével lehet tisztítani.

 

Havonta érdemes ablakot pucolni, az ajtókat, falakat lemosni és a hulladéktárolókat fertőtleníteni. A takarítást az összes helyiségben el kell végezni, a WC vonatkozásában pedig óránként kell ellenőrizni annak higiénés állapotát.

 

A felmosást akár többször is el kell végezni!

 

Felmosás során sokféle vegyszer áll a rendelkezésünkre, ezért el kell dönteni, hogy szükség van-e fertőtlenítésre is, vagy elegendő illatosított felülettisztító szert használni. Az egyik legelterjedtebb felmosószer a hypo, ez fertőtleníti is a felületeket, ezáltal elpusztítja az ott megtelepedett kórokozókat.

 

A felmosás során hideg vagy meleg víz is használható, a munka nagy részét ugyanis a vízbe tett vegyszer és a felmosófej fogja végezni. A takarítási terven kívül is fel kell mosni akkor, ha azt látjuk, a padlóra valami lecsöppent vagy a vendégek sarat, koszt hordtak be.

 

A felmosófej kiemelt szerepe

 

A felmosófejen múlik a felmosás hatékonysága, ha ugyanis az nem megfelelő, akkor lassan, vontatottan megy a munka, a szennyeződés a földön marad, csak szétkenődik. A 300 g-os extra felmosófej a pamutfonalak segítségével kiválóan szívja a nedvességet, és magához vonzza a szennyeződéseket. Az ilyen felmosóval gyorsan eltüntethető a földön lévő piszok.

 

Felmosás után helyezz ki figyelmeztető táblát, ezzel megelőzheted az elcsúszásos baleseteket. A takarítószereknek válassz megfelelő tárolóhelyet, olyat, ami nem látszik, azonban szükség esetén azonnal előkapható onnan a vödör és a felmosó. Ha bármilyen kérdésed lenne, keress bennünket elérhetőségeinken, és rövidesen válaszolunk!