Blog
indepack
2023.03.30 11:00

A vendéglátásban elkerülhetetlen a multifunkcionális alufólia használata

A vendéglátásban elkerülhetetlen a multifunkcionális alufólia használata

A vendéglátás rengeteg alapanyagot igényel, azonban kevés olyan multifunkcionális termék van, mint az alufólia.

Éppen ezért érdemes beszerezni és mindig kellő mennyiségben raktározni, hiszen az alufólia használata nem csak a sütés és főzés során, hanem a csomagoláskor is kiváló szolgálatot tesz.

 

Kiegészítő termékek a konyhában

 

A konyhában számos kiegészítő termékre van szükség, melyeket oldalunkon meg tudsz rendelni. Ide tartozik az alufólia is, aminek sokoldalú felhasználási lehetősége van. Nagyban segíti az előkészítési folyamatokat, de hasznát vehetjük a sütés során is, valamint a csomagolás területén is helyt áll.

 

Mire használható az alufólia?

 

Az étel előkészítése során letakarhatjuk vele a munkafelületet, így kevesebb takarításra lesz szükség. Az előkészített alapanyagokat, például a megtisztított, felvágott húst, a zöldségeket is befedhetjük, ezáltal nem fog a levegőből semmi sem bele-, vagy rákerülni. 

 

Ha a sütőt magát az oldalunkon is kapható 30 cm széles alufóliával kibéleljük, akkor az nem fog elkoszolódni a sütés során, ezáltal költséget, például mosogatószert, meleg vizet, időt spórolhatunk.

 

A sütési folyamatban az alufólia szinte nélkülözhetetlen, hiszen a tepsit lefedve megóvja az ételt a kiszáradástól és a túlságosan gyors megpirulástól. Az alufóliát elegendő a sütés utolsó 10 percében eltávolítani, ami által a húsok, zöldségek egy sült kérget kaphatnak.

 

Használatával a szaftok, az ízek, a nedvesség, a zsiradék bent marad a húsban, így omlós és porhanyós ételek készíthetők.

 

Mivel az alufólia könnyen formázható és ezt a formát meg is tudja tartani, ezáltal alkalmas egyedi formájú sütőedények készítésére, például készülhet belőle muffinforma, vagy bármi más tartóeszköz.

 

Az elkészült vagy megmaradt ételek csomagolásában is kiváló, csomagolhatsz bele húsokat, gyrost, burritót, quesadillát, de szendvicsek és egyéb ételek gyors beburkolására is alkalmas.

 

Miért célszerű az alufólia használata?

 

Az 1800-as években vékony ónfóliát használtak az ételek csomagolására, amely azonban fémes, ónos ízt adott az ételeknek. A gyártás ipari méretekben zajlott, hatalmas gépek állították elő ezt a csomagolóanyagot.

 

Az alumíniumot 1807-ben fedezték fel, azonban nem tudták olcsón és hatékonyan előállítani, azért az ára az aranyéhoz hasonló volt. Tudvalevő az is, hogy Napóleon oda volt ezért a különleges anyagért.

 

Látták, hogy maga az alapanyag milyen remek tulajdonságokkal rendelkezik, ezért nem is csoda, hogy igyekeztek megtalálni az előállítás olcsó és költségtakarékos módját.

 

Végül 1880-ban feltalálták a timföldes eljárást, amelyből az alumínium előállítása gyors és olcsó lehetett. Maga a tömeggyártás azonban később indulhatott el, hiszen a gyárak gépei az ónra voltak ráállítva és ezek cseréje hatalmas összegekbe került. 

 

Az alumínium azonban nem okozott mellékízt az ételekben, könnyen használható és korszerű volt, ezért megindult iránta a kereslet. Az alufólia használata később így terjedhetett el.

 

Környezetbarát vagy környezetszennyező az alufólia?

 

Ez egy meglepő kérdés, de a válasz is meglepő. Az alumínium ugyanis a földkéreg csaknem 8%-át alkotja, természetes anyag, amit a természetből nyerünk ki. Kutatások bebizonyították, hogy a valaha kitermelt alumínium 75%-a ma is használatban van, mivel újrahasznosítás során új termékek készülnek belőle. Így tehát nyugodtan sorolhatjuk a környezetbarát, fenntartható csomagolóanyagok közé.


Az ételek csomagolásához beszerezhetsz mindent kínálatunkból. Nézz körül oldalunkon és válassz ki minden olyan terméket, amely szükséges a vállalkozásod csomagolási megoldásaihoz!