Blog
indepack
2022.07.18 14:19

A pizzásdoboz újrahasznosítása - mit kell tudnunk róla?

A pizzásdoboz újrahasznosítása - mit kell tudnunk róla?

A szelektív hulladékgyűjtésre szigorú szabályok vonatkoznak.

Napjainkban egyre népszerűbb a szelektív hulladékgyűjtés, mivel egyre több ember igyekszik tudatosan csökkenteni ökológiai lábnyomát, és ennek része a rendelkezésünkre álló erőforrások felelősségteljes használata is.

Ezek nagy szavak, de a köznapi ember szintjén valóban az indokolatlan fogyasztás és a szeméttermelés csökkentése jelentheti az első lépéseket. Itt jön képbe a szelektív hulladékgyűjtés, amely valójában nem is annyira egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik. 

 

Hiszen mit látunk? Papírkuka, műanyag kuka, üvegek, vegyes hulladék - mindenki el tudja dönteni, hogy melyikbe dobja a szemetet, gondolhatjuk. Azonban ez nem teljesen így van! Mert például a pizzásdoboznál figyelnünk kell: ezt akár a pizzériák feltüntethetnék a csomagoláson is, hiszen az indepack.hu-n emblémázható pizzadobozt is lehet rendelniük.

 

A szelektív hulladékgyűjtésnek nagyon sok szabálya van, amiknek az interneten és általában a kukák fedelének belsejébe ragasztott matricákon is utánanézhetünk.

 

Mi a helyzet a pizzásdobozzal?

 

Még így is vannak azonban olyan hulladéktípusok, amelyekkel kezünkben tanácstalanul álldogálunk a különböző színű kukák felett. A pizzásdoboz pont ilyen. Elsőre azt vágnánk rá, hogy a papírgyűjtő kukába való, hiszen teljes egészében papírból készült. 

 

Ha elolvassuk azonban a papírra vonatkozó szabályokat, akkor találunk egy ilyen részt: “Nem gyűjthetők szelektíven a zsíros, szennyezett papírok.” Mit tehetünk hát?

 

Ha a pizzásdoboz egyáltalán nem szennyeződött, akkor minden további nélkül az egész dobozt kidobhatjuk a papírgyűjtő kukába. Ez azonban ritka, lévén a pizzán lévő feltétek általában zsírosak, és a zsír rákerül a dobozra, amely magába szívja azt. 

 

A zsíros, de újrahasznosítható anyagok normál esetben elmosás után bedobhatók a szelektív hulladékgyűjtőbe, de a karton esetében erről értelemszerűen nem beszélhetünk. Ha nem foglalkozunk ezzel, és mégis bedobjuk a piszkos dobozt a szelektív szemétbe, ezzel nagy kárt tehetünk, mivel a kukában lévő többi papír is beszennyeződik, és újrahasznosításuk lehetetlenné válik.

 

Akkor mi a megoldás?

 

Ha elhivatott hulladék-újrahasznosítók vagyunk, akkor sem kell lemondanunk a pizzarendelésről csak azért, hogy óvjuk környezetünket. A doboz egyik fele ugyanis általában tiszta marad, így letépve nyugodtan bedobhatjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe.

 

A zsíros fele ugyan mindenképpen a kommunális hulladék között végzi, de így is sokat tettünk a környezetünkért, ha kartondobozt használtunk műanyag doboz helyett: a papír eleve fenntarthatóbb forrásokból készül, előállítása kevésbé szennyezi a levegőt, vagyis környezetbarátabb megoldás, mint a műanyag. 

 

Ráadásul mivel a pizzásdoboz 100%-ban kartonpapírból készül, így a házi komposztban maradéktalanul lebomlik, még zsíros állapotban is!