Webshopunkat szebbre és modernebbre cseréltük. Biztonsági okokból az első vásárlásodkor akkor is újra kell regisztrálnod magad, ha már korábban vásároltál tőlünk.

Elnézést ha kellemetlenséget okozunk ezzel és bízunk abban, hogy elégedett leszel az új oldalunkkal! 

Blog
indepack
2022.08.01 12:06

Mi mindenre lehet jó egy gulyásos tányér?

Mi mindenre lehet jó egy gulyásos tányér?

A gulyásos tányér az elviteles műanyag edényválaszték egyik fontos tagja, mert méretéből és alakjából kifolyólag jól kihasználható.

Lássuk, mit érdemes tudni róla!

 

Megbízhatóság és stabilitás 

 

Milyen legyen a gulyásos tányér, és úgy általában mit várunk az elviteles edényektől?

 

Egyrészt legyenek megbízhatóak és stabilak. Ez a gulyásos tányér esetében hatványozottan igaz, mivel a levesek, a szószos ételek, a klasszikus magyar fogások általában ilyen edénybe kerülnek. Ezen ételek közös jellemzője, hogy amellett, hogy folyékonyak, gazdagon tartalmaznak zsírt, és gyakran erős színű pirospaprikát is. (Többek között ezért is viseli ez a tányér a “gulyásos” nevet, mert a gulyásban benne van minden, ami a magyar konyha lényege.)

 

A zsír és a pirospaprika az a két dolog, amely páratlan ízélményt nyújt ugyan az ételeknek, de a ruhánkon, az asztalterítőn, netán az autóban a legkevésbé sem szeretnénk látni belőlük egy cseppet sem. Csúnya elszíneződést okoznak, és a zsíros, makacs foltok eltávolítása nem kis munka. 

 

Tehát nagyon fontos, hogy edényünk hőre nem lágyuló, ellenálló anyagból készüljön, és tartozzon hozzá fedél, ami méretpontosan, megbízhatóan illeszkedik. A hőnek való ellenállás azért nagyon fontos, mert ha akár a tányér, akár a fedő egy kicsit is megolvad és elválik az ellendarabtól, a folyékony étel máris az edényen kívülre kerül. 

 

A fedél emellett azért is nagyon hasznos, mert segít megtartani az étel hőmérsékletét, hiszen az elviteles fogások ritkán kerülnek 1-2 percen belül az asztalra.

 

A gulyásos tányér és a mikrohullámú sütő

 

Az emberek szeretik a kényelmet, és ha már az elviteles étel mellett döntöttek, azt azért tették, mert aznap nincs lehetőségük, kedvük vagy idejük saját magukra főzni. Ha azonban ez így van, akkor a melegítéshez is a mikrót fogják választani, mert az jár a legkevesebb vesződséggel. Viszont valószínűleg semmi kedvük nem lesz elővenni egy vagy több tányért a melegítéshez, majd azt még el is mosogatni. Tehát egy dologra vágynak csak: hazavinni az ételt, behelyezni a mikróba a kapott tányérban, majd közvetlenül abból elfogyasztani az ízletes fogást. 

 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az edény mikrózható legyen! Ehhez azonban olyan anyagból kell készülnie, ami biztonságos a mikrohullámú sütőben is. 

 

Kutatások bebizonyították, hogy a BPA-t tartalmazó műanyagok esetében a BPA egy része beszivároghat az ételekbe, különösen hő hatására, vagyis melegítés esetén. Bár az ily módon a szervezetünkbe kerülő anyag meg sem közelíti az egészségre káros határértéket, megnyugtatóbb a tudat, ha olyan edényt mikrózunk, ami egyáltalán nem tartalmaz BPA-t. 

 

Szerencsére van egy ilyen műanyagfajta, mégpedig a polipropilén (PP), itt, az Indepack-nál is kapható ebből készült tál. A PP kicsit merevebb, mint a többi műanyag, de kevésbé rideg, és ami szempontunkból a legfontosabb, az az, hogy igen magas az olvadáspontja.

 

A gulyásos tányér további felhasználása

 

Az egyre inkább a köztudatba épülő környezettudatosság jegyében sokan nem dobják el automatikusan az elviteles edényeket. A gulyásos tányér még nagyobb eséllyel kerülheti el ezt a sorsot, mert mérete, valamint az a tulajdonsága, hogy fedővel jól lezárható, pont ideálissá teszi arra, hogy otthon további feladatokat lásson el. 

 

Használható a hűtőben vagy a kamrában maradékok és alapanyagok tárolására, de akár barkácsolós, gyűjtögetős hobbik kellékeit is kiválóan lehet tárolni benne. 

 

Mivel nem csak a mikrót, hanem a mosogatógépet is jól bírja, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy nem tudjuk tökéletesen tisztára mosni.


A gulyásos tányér tehát az elviteles edények egyik kedvelt fajtája, amely nélkülözhetetlen a szószos, levesesebb ételeket kínáló vendéglátóipari egységek számára. És ami még fontos: a webáruházunk kínálatában is megtalálható többféle méretben is!