Webshopunkat szebbre és modernebbre cseréltük. Biztonsági okokból az első vásárlásodkor akkor is újra kell regisztrálnod magad, ha már korábban vásároltál tőlünk.

Elnézést ha kellemetlenséget okozunk ezzel és bízunk abban, hogy elégedett leszel az új oldalunkkal! 

Blog
indepack
2022.07.18 14:19

A pizzásdoboz újrahasznosítása - mit kell tudnunk róla?

A pizzásdoboz újrahasznosítása - mit kell tudnunk róla?

A szelektív hulladékgyűjtésre szigorú szabályok vonatkoznak.

Napjainkban egyre népszerűbb a szelektív hulladékgyűjtés, mivel egyre több ember igyekszik tudatosan csökkenteni ökológiai lábnyomát, és ennek része a rendelkezésünkre álló erőforrások felelősségteljes használata is.

Ezek nagy szavak, de a köznapi ember szintjén valóban az indokolatlan fogyasztás és a szeméttermelés csökkentése jelentheti az első lépéseket. Itt jön képbe a szelektív hulladékgyűjtés, amely valójában nem is annyira egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik. 

 

Hiszen mit látunk? Papírkuka, műanyag kuka, üvegek, vegyes hulladék - mindenki el tudja dönteni, hogy melyikbe dobja a szemetet, gondolhatjuk. Azonban ez nem teljesen így van! Mert például a pizzásdoboznál figyelnünk kell: ezt akár a pizzériák feltüntethetnék a csomagoláson is, hiszen az indepack.hu-n emblémázható pizzadobozt is lehet rendelniük.

 

A szelektív hulladékgyűjtésnek nagyon sok szabálya van, amiknek az interneten és általában a kukák fedelének belsejébe ragasztott matricákon is utánanézhetünk.

 

Mi a helyzet a pizzásdobozzal?

 

Még így is vannak azonban olyan hulladéktípusok, amelyekkel kezünkben tanácstalanul álldogálunk a különböző színű kukák felett. A pizzásdoboz pont ilyen. Elsőre azt vágnánk rá, hogy a papírgyűjtő kukába való, hiszen teljes egészében papírból készült. 

 

Ha elolvassuk azonban a papírra vonatkozó szabályokat, akkor találunk egy ilyen részt: “Nem gyűjthetők szelektíven a zsíros, szennyezett papírok.” Mit tehetünk hát?

 

Ha a pizzásdoboz egyáltalán nem szennyeződött, akkor minden további nélkül az egész dobozt kidobhatjuk a papírgyűjtő kukába. Ez azonban ritka, lévén a pizzán lévő feltétek általában zsírosak, és a zsír rákerül a dobozra, amely magába szívja azt. 

 

A zsíros, de újrahasznosítható anyagok normál esetben elmosás után bedobhatók a szelektív hulladékgyűjtőbe, de a karton esetében erről értelemszerűen nem beszélhetünk. Ha nem foglalkozunk ezzel, és mégis bedobjuk a piszkos dobozt a szelektív szemétbe, ezzel nagy kárt tehetünk, mivel a kukában lévő többi papír is beszennyeződik, és újrahasznosításuk lehetetlenné válik.

 

Akkor mi a megoldás?

 

Ha elhivatott hulladék-újrahasznosítók vagyunk, akkor sem kell lemondanunk a pizzarendelésről csak azért, hogy óvjuk környezetünket. A doboz egyik fele ugyanis általában tiszta marad, így letépve nyugodtan bedobhatjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe.

 

A zsíros fele ugyan mindenképpen a kommunális hulladék között végzi, de így is sokat tettünk a környezetünkért, ha kartondobozt használtunk műanyag doboz helyett: a papír eleve fenntarthatóbb forrásokból készül, előállítása kevésbé szennyezi a levegőt, vagyis környezetbarátabb megoldás, mint a műanyag. 

 

Ráadásul mivel a pizzásdoboz 100%-ban kartonpapírból készül, így a házi komposztban maradéktalanul lebomlik, még zsíros állapotban is!