Webshopunkat szebbre és modernebbre cseréltük. Biztonsági okokból az első vásárlásodkor akkor is újra kell regisztrálnod magad, ha már korábban vásároltál tőlünk.

Elnézést ha kellemetlenséget okozunk ezzel és bízunk abban, hogy elégedett leszel az új oldalunkkal! 

Blog
indepack
2019.07.04 07:12

Hová dobjuk a PLA-t?

Hová dobjuk a PLA-t?

Az Európa Parlament műanyag termékek 2021-ig történő betiltását kimondó határozata óta egyre többen keresik a műanyag alternatíváit, illetve a megoldást a műanyag termékek teljes elhagyására.

Az Indepack Kft. az elmúlt hónapokban jelentős változást tapasztalt a vevői részéről, a növényi alapanyagú/lebomló úgynevezett PLA termékek kereslete iránt. A cég törekszik arra, hogy az általa forgalmazott termékek tulajdonságairól széleskörű tájékoztatást adjon vevőinek. Ebbe az utólagos felhasználás is beletartozik. A PLA esetében akkor járunk elhelyesen, ha termék nem kerül a szelektív műanyag hulladék közé.

Amíg a háztartások szintjén több megoldás kínálkozik a műanyagmentességre, céges szinten az egyszer használatos termékek környezetbaráttá tétele messze nem olyan egyszerű. Egyre több vendéglátóipari egység, fesztivál, rendezvény törekszik a műanyagmentességre. Az értékesítés jellegéből adódóan sok helyen nem megoldható a repohár és a jelenlegi NÉBIH szabályozás, csak igen bonyolult feltételekkel engedi az otthonról hozott dobozokban történő ételkiadást is. Ezen vendéglátóhelyek számára megfelelő alternatíva a növény keményítőből készülő úgynevezett PLA, ami szinte mindent tud, amit műanyag elődje. A két termék külsőre azonban laikus számára szinte megkülönböztethetetlen.

A termékek hasonlósága miatt kiemelten fontos a vevők tájékoztatása, hogy amennyiben PLA termékben kapják ételüket vagy italukat, használat után mi a helyes eljárás. A PLA ugyanis nem kerülhet a szelektív műanyag hulladék közé, mert az az műanyagok újrafelhasználása során keletkező másodnyersanyag minőségének romlását eredményezheti. A PLA külsőre és tulajdonságaiban is műanyagnak tűnik, ezért sem az automata válogatórendszerek, sem a kézi válogatás nem tudja kiszűrni a szelektív műanyag hulladék közül.

A PLA és a műanyag megkülönböztetését így nagy biztonsággal csak a fogyasztó teheti meg, mégpedig a vendéglátóipari egység tájékoztatása, valamint a terméken található jelölés segítségével.

A PLA bár növényi alapanyagú, komposztálása csak ipari körülmények között (4-5 napig 60 fokon) eredményes. Szelektív gyűjtése, majd ipari komposztálókba történő beszállítása azonban egyelőre még nem megoldott.

A PLA-t ezért jelenleg a kommunális hulladékba kell dobni. Innen vagy égetésre kerül vagy hulladéklerakó telepre. A termék előnye ugyanakkor, hogy égetése során több energiát ad, mint a papír, a fa vagy a zöldhulladék és nem bocsát ki olyan káros anyagokat sem, mint a kőolaj alapú műanyagok.