Blog
indepack
2022.07.18 11:00

Műanyag vagy papírpohár? Melyik a környezettudatosabb választás?

Műanyag vagy papírpohár? Melyik a környezettudatosabb választás?

Az utóbbi időben a vendéglátóipar és az emberek többsége már tudatosan igyekszik kerülni az eldobható műanyagok használatát.

Rengeteg helyen olvashatunk és láthatunk képeket azokról a problémákról, amelyeket a műanyag okoz az óceánokon.

Papírpohár mint a jövő alternatívája? 

 

A közvélekedésben elterjedt, hogy a műanyag pohár nagyszerűen helyettesíthető az indepack.hu-n kapható papírpohárral. Azt gondoljuk, ez egy nagyon “természetes” anyag, fából származik, bizonyára hamar el is bomlik, így aztán lelkiismeret-furdalás nélkül használhatjuk. Környezettudatosak vagyunk, ma is tettünk valamit a fenntartható jövőért, és az ökológiai lábnyomunkat is csökkentettük - dőlünk hátra elégedetten a nap végén.

 

Szépen hangzik, de vajon mennyi a valóságtartalma? Nem lehet, hogy csak becsapjuk magunkat?

 

Hogy erre választ tudjunk adni, lássuk a tényeket! Igen, a papír valóban sokkal természetközelibb anyag, mint a műanyag. Valóban elég hamar elbomlik a talajban, ez közismert tény. Ez azonban csak a papírra igaz önmagában, viszont a papírpohár nem csupán papírból áll. Ha így lenne, nem tudnánk fél órát sétálgatni az elviteles latténkkal, anélkül, hogy a papír átnedvesedne… 

 

Hogy ez ne történjen meg, arról egy műanyagból készült réteg gondoskodik, illetve egy olyan műanyag összetevő, amelyet a papírhoz kevernek. És máris nem tudjuk pontosan a választ a címben feltett kérdésre!

 

De mitől lesz vízálló?

 

A ma használt papírpoharak tehát a papír mellett PE vagy PLA nevű anyagot tartalmaznak, ez gondoskodik a vízállóságról. A PLA ugyan lebomlik, de csak speciális körülmények között, 60°C-on, 4-5 nap alatt. Ezeket a feltételeket pedig csak ipari körülmények között lehet megteremteni.

 

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem hasznosítják újra a papírpoharakat itthon? Nos, meglepően hangzik, de hazánkban egy cég sem jogosult a PLA termékek komposztálására. Így aztán ezek a termékek a kommunális hulladékban végzik, és a szemétégetőkbe kerülnek.

 

Akkor mégis miért jobb a papírpohár?

A fentiek tudatában jogosan vetődik fel a kérdés.

A mérleg másik serpenyőjében viszont olyan tények sorakoznak, mint a környezetbarátabb gyártás, a fenntartható forrásból származó alapanyag, valamint az is, hogy a gyártás kevésbé terheli a levegőt szén-dioxiddal.

A poharak papír alapanyagát fenntartható gazdaságok biztosítják, ahol a természetes erdők kivágása helyett erre a célra ültetett fákat használnak fel. Így megújuló erőforrásként környezetbarát megoldást biztosít.

Bár hazánkban nincs PLA terméket komposztáló üzem, a kommunális hulladékba került PLA bevonatú papírpohár 1-3 év alatt biológiai úton lebomlik és nem hagy vegyi anyagot maga után.

 

Sok kérdés vár még tisztázásra tehát a témával kapcsolatban, és legalább ennyi megoldandó probléma tornyosul előttünk, ha valóban szeretnénk tenni a környezetünkért.