Blog
indepack
2022.08.04 13:45

Mire használjuk a környezetbarát zacskót, ha már hazavittük benne a bevásárlást?

Mire használjuk a környezetbarát zacskót, ha már hazavittük benne a bevásárlást?

A környezetbarát zacskó nagyságrendekkel jobb megoldás, mint a fokozatosan kivezetésre kerülő, egyszer használatos műanyag.

De hogyan garantáljuk, hogy a zacskónak több élete legyen?

 

Történet

 

A szupermarket korszakának hajnalán minden szép barna papírzacskóba került. Később, a hetvenes évektől, ahogy a műanyagipar egyre gyorsabban és egyre olcsóbban kezdte kínálni mindenre használható megoldásait, a papírzacskók kiszorultak a forgalomból. Most környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a műanyag csomagolás van visszavonulóban, és új, környezetbarát zacskók kezdenek terjedni. Mi ennek a két legfontosabb oka?

 

Miben jobb a környezetbarát zacskó?

 

Az első a lebomlás. Ezek a zacskók garantáltan lebomlanak, illetve bizonyos feltételek megléte esetén komposztálhatók is, azaz nem maradnak a földben vagy szeméttelepen évszázadokig, és nem lesz belőlük mikroműanyag.

 

A második a tartósság. Az egyszer használatos műanyag zacskók általában pont arra valók, hogy a boltban vagy a zöldségesnél beletesszük a paradicsomot, otthon kivesszük, és már mehet is a szemétbe. Vékonyak, könnyen szakadnak, formátlanok. A környezetbarát zacskók ezzel szemben tartósabbak, hiszen rendszerint újrafelhasznált anyagokból készülnek, így a formájukat is jobban tartják.

 

A környezetbarát zacskó második élete

 

Ha pedig már hazaértünk a piacról vagy a csomagolásmentes boltból, és kipakoltuk a bevásárlást, ideje elgondolkodni azon, hogy mi mindenre használható a zacskó. Ha papírból van a zacskó, a felhasználási lehetőségek skálája széles.

 

Védjük vele kedvenc könyvünket. Ha van egy jó kiadványunk, és félünk, hogy a borítója megsérül, a zacskót méretre vágva gyorsan beköthetjük. Ezzel megoldottuk azt a problémát is, ha rajzolni szerető gyermekünk szereti kéznyomát hagyni a kedvenc tárgyainkon. És ha már gyerekek: biztosan szükségünk lesz olyan felületre, amire rajzolhatnak, festhetnek.

 

Csomagoljunk bele ajándékokat. Kétségtelen, hogy a selyempapír gyönyörű, és szebbé teszi az ajándékot, de nem túl környezetbarát. A szép, de egyszerű barna csomagolópapír, esetleg szárított virággal és spárgával díszítve egészen új, esztétikus látvány lesz, a megajándékozott pedig bizonyára értékelni fogja, hogy mennyire körültekintőek vagyunk.

 

Csomagoljunk bele. Ha járunk újhullámos kávézókban, az elviteles szendvicset szinte biztosan zsírpapírba csomagolva kapjuk meg. Miért ne másolnánk le az ő megoldásukat? Ha vendégek jönnek, és szeretnénk nekik csomagolni a vendégváró finomságokból, akkor kis kézügyességgel használhatjuk ezt a vastag, tartós papírt frissentartó fólia helyett. De ha van egy csokor frissen szedett virágunk, az is egyszerűen belekerülhet egy ilyen papírcsomagolásba: a földszínű csomagolóanyag kiemeli majd a virágok tarkaságát.

 

Tárolás: egyetlen lakásban sincs elegendő tároló, soha. Egy nagy méretű környezetbarát zacskó könnyedén használható arra, hogy a nem évszaknak megfelelő ruhákat, az elajándékozásra szánt könyveket tároljuk benne. Ha a zacskó papírból van, használhatjuk arra, hogy a papírszemetet gyűjtsük benne, és ha megtelt, az egészet egyben levihetjük a szelektív szemetesbe. Esetleg ha egy lebomló műanyaggal bélelt zacskóról van szó, azt használhatjuk szemeteszsák helyett, így kevesebb nehezen feldolgozható szemetet termelünk.

 

Amennyiben segíthetünk környezetbarát zacskó iránti igényedet kielégíteni, írj nekünk!