Blog
indepack
2022.08.01 12:06

Mi mindenre lehet jó egy gulyásos tányér?

Mi mindenre lehet jó egy gulyásos tányér?

A gulyásos tányér az elviteles műanyag edényválaszték egyik fontos tagja, mert méretéből és alakjából kifolyólag jól kihasználható.

Lássuk, mit érdemes tudni róla!

 

Megbízhatóság és stabilitás 

 

Milyen legyen a gulyásos tányér, és úgy általában mit várunk az elviteles edényektől?

 

Egyrészt legyenek megbízhatóak és stabilak. Ez a gulyásos tányér esetében hatványozottan igaz, mivel a levesek, a szószos ételek, a klasszikus magyar fogások általában ilyen edénybe kerülnek. Ezen ételek közös jellemzője, hogy amellett, hogy folyékonyak, gazdagon tartalmaznak zsírt, és gyakran erős színű pirospaprikát is. (Többek között ezért is viseli ez a tányér a “gulyásos” nevet, mert a gulyásban benne van minden, ami a magyar konyha lényege.)

 

A zsír és a pirospaprika az a két dolog, amely páratlan ízélményt nyújt ugyan az ételeknek, de a ruhánkon, az asztalterítőn, netán az autóban a legkevésbé sem szeretnénk látni belőlük egy cseppet sem. Csúnya elszíneződést okoznak, és a zsíros, makacs foltok eltávolítása nem kis munka. 

 

Tehát nagyon fontos, hogy edényünk hőre nem lágyuló, ellenálló anyagból készüljön, és tartozzon hozzá fedél, ami méretpontosan, megbízhatóan illeszkedik. A hőnek való ellenállás azért nagyon fontos, mert ha akár a tányér, akár a fedő egy kicsit is megolvad és elválik az ellendarabtól, a folyékony étel máris az edényen kívülre kerül. 

 

A fedél emellett azért is nagyon hasznos, mert segít megtartani az étel hőmérsékletét, hiszen az elviteles fogások ritkán kerülnek 1-2 percen belül az asztalra.

 

A gulyásos tányér és a mikrohullámú sütő

 

Az emberek szeretik a kényelmet, és ha már az elviteles étel mellett döntöttek, azt azért tették, mert aznap nincs lehetőségük, kedvük vagy idejük saját magukra főzni. Ha azonban ez így van, akkor a melegítéshez is a mikrót fogják választani, mert az jár a legkevesebb vesződséggel. Viszont valószínűleg semmi kedvük nem lesz elővenni egy vagy több tányért a melegítéshez, majd azt még el is mosogatni. Tehát egy dologra vágynak csak: hazavinni az ételt, behelyezni a mikróba a kapott tányérban, majd közvetlenül abból elfogyasztani az ízletes fogást. 

 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az edény mikrózható legyen! Ehhez azonban olyan anyagból kell készülnie, ami biztonságos a mikrohullámú sütőben is. 

 

Kutatások bebizonyították, hogy a BPA-t tartalmazó műanyagok esetében a BPA egy része beszivároghat az ételekbe, különösen hő hatására, vagyis melegítés esetén. Bár az ily módon a szervezetünkbe kerülő anyag meg sem közelíti az egészségre káros határértéket, megnyugtatóbb a tudat, ha olyan edényt mikrózunk, ami egyáltalán nem tartalmaz BPA-t. 

 

Szerencsére van egy ilyen műanyagfajta, mégpedig a polipropilén (PP), itt, az Indepack-nál is kapható ebből készült tál. A PP kicsit merevebb, mint a többi műanyag, de kevésbé rideg, és ami szempontunkból a legfontosabb, az az, hogy igen magas az olvadáspontja.

 

A gulyásos tányér további felhasználása

 

Az egyre inkább a köztudatba épülő környezettudatosság jegyében sokan nem dobják el automatikusan az elviteles edényeket. A gulyásos tányér még nagyobb eséllyel kerülheti el ezt a sorsot, mert mérete, valamint az a tulajdonsága, hogy fedővel jól lezárható, pont ideálissá teszi arra, hogy otthon további feladatokat lásson el. 

 

Használható a hűtőben vagy a kamrában maradékok és alapanyagok tárolására, de akár barkácsolós, gyűjtögetős hobbik kellékeit is kiválóan lehet tárolni benne. 

 

Mivel nem csak a mikrót, hanem a mosogatógépet is jól bírja, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy nem tudjuk tökéletesen tisztára mosni.


A gulyásos tányér tehát az elviteles edények egyik kedvelt fajtája, amely nélkülözhetetlen a szószos, levesesebb ételeket kínáló vendéglátóipari egységek számára. És ami még fontos: a webáruházunk kínálatában is megtalálható többféle méretben is!