Webshopunkat szebbre és modernebbre cseréltük. Biztonsági okokból az első vásárlásodkor akkor is újra kell regisztrálnod magad, ha már korábban vásároltál tőlünk.

Elnézést ha kellemetlenséget okozunk ezzel és bízunk abban, hogy elégedett leszel az új oldalunkkal! 

Blog
indepack
2022.08.04 13:45

Mire használjuk a környezetbarát zacskót, ha már hazavittük benne a bevásárlást?

Mire használjuk a környezetbarát zacskót, ha már hazavittük benne a bevásárlást?

A környezetbarát zacskó nagyságrendekkel jobb megoldás, mint a fokozatosan kivezetésre kerülő, egyszer használatos műanyag.

De hogyan garantáljuk, hogy a zacskónak több élete legyen?

 

Történet

 

A szupermarket korszakának hajnalán minden szép barna papírzacskóba került. Később, a hetvenes évektől, ahogy a műanyagipar egyre gyorsabban és egyre olcsóbban kezdte kínálni mindenre használható megoldásait, a papírzacskók kiszorultak a forgalomból. Most környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a műanyag csomagolás van visszavonulóban, és új, környezetbarát zacskók kezdenek terjedni. Mi ennek a két legfontosabb oka?

 

Miben jobb a környezetbarát zacskó?

 

Az első a lebomlás. Ezek a zacskók garantáltan lebomlanak, illetve bizonyos feltételek megléte esetén komposztálhatók is, azaz nem maradnak a földben vagy szeméttelepen évszázadokig, és nem lesz belőlük mikroműanyag.

 

A második a tartósság. Az egyszer használatos műanyag zacskók általában pont arra valók, hogy a boltban vagy a zöldségesnél beletesszük a paradicsomot, otthon kivesszük, és már mehet is a szemétbe. Vékonyak, könnyen szakadnak, formátlanok. A környezetbarát zacskók ezzel szemben tartósabbak, hiszen rendszerint újrafelhasznált anyagokból készülnek, így a formájukat is jobban tartják.

 

A környezetbarát zacskó második élete

 

Ha pedig már hazaértünk a piacról vagy a csomagolásmentes boltból, és kipakoltuk a bevásárlást, ideje elgondolkodni azon, hogy mi mindenre használható a zacskó. Ha papírból van a zacskó, a felhasználási lehetőségek skálája széles.

 

Védjük vele kedvenc könyvünket. Ha van egy jó kiadványunk, és félünk, hogy a borítója megsérül, a zacskót méretre vágva gyorsan beköthetjük. Ezzel megoldottuk azt a problémát is, ha rajzolni szerető gyermekünk szereti kéznyomát hagyni a kedvenc tárgyainkon. És ha már gyerekek: biztosan szükségünk lesz olyan felületre, amire rajzolhatnak, festhetnek.

 

Csomagoljunk bele ajándékokat. Kétségtelen, hogy a selyempapír gyönyörű, és szebbé teszi az ajándékot, de nem túl környezetbarát. A szép, de egyszerű barna csomagolópapír, esetleg szárított virággal és spárgával díszítve egészen új, esztétikus látvány lesz, a megajándékozott pedig bizonyára értékelni fogja, hogy mennyire körültekintőek vagyunk.

 

Csomagoljunk bele. Ha járunk újhullámos kávézókban, az elviteles szendvicset szinte biztosan zsírpapírba csomagolva kapjuk meg. Miért ne másolnánk le az ő megoldásukat? Ha vendégek jönnek, és szeretnénk nekik csomagolni a vendégváró finomságokból, akkor kis kézügyességgel használhatjuk ezt a vastag, tartós papírt frissentartó fólia helyett. De ha van egy csokor frissen szedett virágunk, az is egyszerűen belekerülhet egy ilyen papírcsomagolásba: a földszínű csomagolóanyag kiemeli majd a virágok tarkaságát.

 

Tárolás: egyetlen lakásban sincs elegendő tároló, soha. Egy nagy méretű környezetbarát zacskó könnyedén használható arra, hogy a nem évszaknak megfelelő ruhákat, az elajándékozásra szánt könyveket tároljuk benne. Ha a zacskó papírból van, használhatjuk arra, hogy a papírszemetet gyűjtsük benne, és ha megtelt, az egészet egyben levihetjük a szelektív szemetesbe. Esetleg ha egy lebomló műanyaggal bélelt zacskóról van szó, azt használhatjuk szemeteszsák helyett, így kevesebb nehezen feldolgozható szemetet termelünk.

 

Amennyiben segíthetünk környezetbarát zacskó iránti igényedet kielégíteni, írj nekünk!