Webshopunkat szebbre és modernebbre cseréltük. Biztonsági okokból az első vásárlásodkor akkor is újra kell regisztrálnod magad, ha már korábban vásároltál tőlünk.

Elnézést ha kellemetlenséget okozunk ezzel és bízunk abban, hogy elégedett leszel az új oldalunkkal! 

Blog
indepack
2022.07.18 11:00

Műanyag vagy papírpohár? Melyik a környezettudatosabb választás?

Műanyag vagy papírpohár? Melyik a környezettudatosabb választás?

Az utóbbi időben a vendéglátóipar és az emberek többsége már tudatosan igyekszik kerülni az eldobható műanyagok használatát.

Rengeteg helyen olvashatunk és láthatunk képeket azokról a problémákról, amelyeket a műanyag okoz az óceánokon.

Papírpohár mint a jövő alternatívája? 

 

A közvélekedésben elterjedt, hogy a műanyag pohár nagyszerűen helyettesíthető az indepack.hu-n kapható papírpohárral. Azt gondoljuk, ez egy nagyon “természetes” anyag, fából származik, bizonyára hamar el is bomlik, így aztán lelkiismeret-furdalás nélkül használhatjuk. Környezettudatosak vagyunk, ma is tettünk valamit a fenntartható jövőért, és az ökológiai lábnyomunkat is csökkentettük - dőlünk hátra elégedetten a nap végén.

 

Szépen hangzik, de vajon mennyi a valóságtartalma? Nem lehet, hogy csak becsapjuk magunkat?

 

Hogy erre választ tudjunk adni, lássuk a tényeket! Igen, a papír valóban sokkal természetközelibb anyag, mint a műanyag. Valóban elég hamar elbomlik a talajban, ez közismert tény. Ez azonban csak a papírra igaz önmagában, viszont a papírpohár nem csupán papírból áll. Ha így lenne, nem tudnánk fél órát sétálgatni az elviteles latténkkal, anélkül, hogy a papír átnedvesedne… 

 

Hogy ez ne történjen meg, arról egy műanyagból készült réteg gondoskodik, illetve egy olyan műanyag összetevő, amelyet a papírhoz kevernek. És máris nem tudjuk pontosan a választ a címben feltett kérdésre!

 

De mitől lesz vízálló?

 

A ma használt papírpoharak tehát a papír mellett PE vagy PLA nevű anyagot tartalmaznak, ez gondoskodik a vízállóságról. A PLA ugyan lebomlik, de csak speciális körülmények között, 60°C-on, 4-5 nap alatt. Ezeket a feltételeket pedig csak ipari körülmények között lehet megteremteni.

 

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem hasznosítják újra a papírpoharakat itthon? Nos, meglepően hangzik, de hazánkban egy cég sem jogosult a PLA termékek komposztálására. Így aztán ezek a termékek a kommunális hulladékban végzik, és a szemétégetőkbe kerülnek.

 

Akkor mégis miért jobb a papírpohár?

A fentiek tudatában jogosan vetődik fel a kérdés.

A mérleg másik serpenyőjében viszont olyan tények sorakoznak, mint a környezetbarátabb gyártás, a fenntartható forrásból származó alapanyag, valamint az is, hogy a gyártás kevésbé terheli a levegőt szén-dioxiddal.

A poharak papír alapanyagát fenntartható gazdaságok biztosítják, ahol a természetes erdők kivágása helyett erre a célra ültetett fákat használnak fel. Így megújuló erőforrásként környezetbarát megoldást biztosít.

Bár hazánkban nincs PLA terméket komposztáló üzem, a kommunális hulladékba került PLA bevonatú papírpohár 1-3 év alatt biológiai úton lebomlik és nem hagy vegyi anyagot maga után.

 

Sok kérdés vár még tisztázásra tehát a témával kapcsolatban, és legalább ennyi megoldandó probléma tornyosul előttünk, ha valóban szeretnénk tenni a környezetünkért.